MSC Melody, Mediterana de Est – Israel, 27 iunie 2012

Croaziera oferita de Casiana Basea


Va multumesc pentru urare dar cred ca cea mai buna formulare este “bine ca am venit acasa”’.
 
Am avut o calatorie pe care nu mi-o mai doresc si am ramas neplacut impresionat de ce am experimentat, inclusiv partial de ce am vizitat. De aseemenea, in legatura cu informatiile primite de la Dvs. inainte de plecare.
Pe scurt:
 
1.  referitor la relatia cu agentia Dvs.
1.1. Imbarcarea/debarcarea au fost posibile si din Civitavechia/Roma. De asemena, MSC organizeaza dupa debarcare transport direct cu autocarul la Milano. Pentru ca nu am stiut, a trebuit sa ma imbarc/debarc  din/in  Genova. Din cauza zborurilor/legaturilor , organizarea trensportului/cazarilor a condus la cheltuieli suplimentare de cateva sute de euro.
1.2. Pe vas au fost cca 40 romani. Pentru un numar relativ asemanator, MSC a organizat preluarea francezilor din Nisa  , a nemtilor din Germania si a austriecilor din Austria(autocare). Nu stiu cum au procurat biletele romanii, dar cred ca o colaborare intre agentiile romanesti ar fi condus la proceduri si costuri mai simple/reduse.
1.3. In 2012 compania MSC organizeaza croazierele gratis pentru copii ( nu este clar pana la ce varsta). Scopul nu este colaborarea cu Unicef, asa cum pretind, ci acela de a atrage turisti. Ca urmare, pe vapor a fost mai mult o gradinita decat o atmosfera de croaziera. Daca stiam, fie renuntam, fie imi luam si eu nepotul, cum au facut italienii, nemtii, francezii.
1.4. Pe vapor toate consultatiile medicate se platesc, minim 50 Euro. Nu se accepta asigurari medicale. Nu a fost cazul meu, dar au patit-o alti romani. Asigurarea  facuta acasa nu are nici o valabilitate in timpul croazierei.
 
2. Referitor croaziera propriuzisa.
2.1. Cabina.
a/ Nu am avut timp sa caut din nou in corespondenta , dar parca a fost propunerea Dvs. Nu are foarte mare importanta. Din planurile navei pe care le-am primit nu a fost posibil sa determin daca cabina era situata in partea din fata sau din spate a navei ( in croaziera anterioara am avut cabina in state si turatiile eliciilor s-au simtit puternic). A fost in spate. Nu asta a fost principala problema . A fost la capatul culoarului, langa spatiul de joaca al copiilor.  Programul se termina la ora 22.30 si pana la ora 23.00 a fost  o plimbare si un zgomot de nedescris, atat de la copii, cat si de la parinti.
b/ poate nici zgomotul copiilor nu ar fi fost principala problema daca nu ar fi fost spatiul pentru plaja direct pe tavanul cabinei ( puntea superioara pentru plaja a fost deasupra ultimelor cabine si a locului de joaca pentru copii) . La ora 5,00 stiuartzii incepeau sa aseze sezlongurile pe punte,  luandu-le din stiva in care statusera peste noapte. Stiva ara deasupra cabinei. Pe la 6,00 incepeau sa vina primii “plajisti” care incepeau sa-si rearanjeze sezlongurile. Ca urmare, perioada maxima de somn a fost intre 23,00 si 5,00.
c/ vaporul a fost construit in 1982. Cabina a avut ceva modificari pentru aducere la zi , dar in limitele in care a fost posibil. In general a fost ingrijita si in stare buna. Doua au fost problemele :
- desi spatiul a fost suficient, patul (dublu) a fost amplasat foarte aproape de peretele exterior , facand foarte dificil  accesul pe latura dinspre perete.
- lampile de veghe nu mai erau fixate suficient de bine, asa ca scartiiau peste noapte. Le-am fixat cu hartie si a fost ceva mai bine.
d/cabina a avut un geam foarte mic, diametru cca. 300mm, care nu se deschidea (blocat) si a fost murdar  pe exterior. Ca urmare a trebuit folosita lumina artificiala tot timpul.
e/ toata perioada , toate prosoapele au fost spalate dar inbacsite. La sosire erau rupte. S-au inlocuit la “intelegere”.
2.2.  Vasul.
a/ proiect vechi. In comparatie cu navele moderne, toate sistemele navei (generatoare de curent, motorizari) sunt amplasate la ultima punte , din care cauza zonele de agrement ( plaja, piscine)  sunt amplasate pe puntile imediat inferioare , partial deasupra cabinelor de pe  puntile cu cabine.
b/ in general bine intretinut din punct de vedere al curateniei dar foarte ruginit. Toata ziua vopseau la el, din care cauza unele zone , alternativ, erau  inchise pentru circulatie.
c/ total si permanent a fost inchisa zona in care dormea echipajul. Nu si zona in care am dormit eu.
d/ in sala de spectacole au rulat numai filme, era f. mica . ca pentru 1980….
e/  sala de mese placuta ca aspect. Dar nu a ajutat la nimic.
f/ partea de magazine in general corespunzatoare ca  organizare, marfa slaba, atat calitativ cat si dimensional.   S-a zis ca din cauza ca in septembrie va fi ultima cursa, nu merita aprovizionare .
g/ Se pare ca in septembrie nava  va intra in reparatie capitala. Nici o sansa sa o aduca la nivel tehnic actual, se pare ca se va vinde .
h/ doua piscine, suficiente. Pline de copii. Nici o regula respectata ( nu sariti in bazine, nu alergati, etc, etc).
2.3. Echipajul.
a/ ca de obicei, amestecat. Cel mai nepoliticos din cele trei nave MSC pe care am fost. Mai respectuos echipajul navei. Din punct de vedere personal, sat fara caini.
2.4. Mancarea.
a/ mic dejun. 12 zile  mortadela ( ultima calitate)  , branza (idem),  oua (omleta, ochiuri, fierte) cremvusti (vita) bacon prajit , salam prajit ,  fructe. In unele zile a mai fost un fel de sunca, dar cu aspect dubios.
b/ pranz.
- cel din restaurant f. putin variat , mai mult sandwich-uri. Cel de la linia alternativa relativ normal. Din cauza faptului ca linia alternativa nu a fost gandita pentru un numar mare de persoane ( si marea majoritate a pasagerilor era legata de plaja) – aglomeratie mare.
- desi se spune ca la prinz este liber sa mananci la orice masa din restaurant , te aseaza unde vor ei, exact ca in fostul URSS acum 25 de ani. Iar chelnarii stau adunati toti in centru salii si sporovairesc. Problema esta ca ai o masa anumita pentru masa de seara, si daca ai lasat o parte din sticla de vin seara, la pranz ar trebui sa te duci la masa ta. Nu poti.
c/ cina.
- am fost seria a doua ( desi am avut initial seria 1, din cauza copiilor care trebuiau sa manance devreme, am fost schimbati la seria 2).
- in conditiile in care masa de seara se termina dupa ora 23, am renuntat dupa primele doua zile si am mancat la linie. La linie era in special ce ramasese de dimineata si de la pranz, reorganizat. Oricum , salam si branza am avut de trei ori pe zi.
2.5. Pachete de bauturi.
a/ A fost mai complicat , din cauza ca nu am mancat cina la restaurant. A trebuit sa folosesc  tichetele la pranz. Dar nu prea am avut ce manca la restaurant , asa cam am fost nevoit sa mananc orice ca sa pot consuma tichetele.
b/ nu se justifica cumpararea pachetului alcolic, esti legat de restaurant. Oricum , vinurile alese nu sunt de o calitate superioara.
c/ pachetul nealcolic. Normal.
2.6. excursii.
Am ales croaziera legat de excursii. Cu exceptia Marmaris, restul a fost util ca sa inteleg ca acolo ( Isdrael, Larnaca, Catacolon) nu se justifica sa mai merg si nici sa sfatuiesc pe altii. Cel mai dezamagitor a fost in Isdrael( in general) , dar in special la Marea Moarta.  Cand eram eu mic ( acum am 62)  la Terchirghol era Sant Tropez pe langa ce este la Marea Moarta acum. Cel putin ce am vizitat noi. Rude care au mai fost acolo  au spus ca nu ne-au dus unde trebuie).
 
Concluzii.
1. Desi am multe probleme la revenirea in tara, m-am simtit dator sa va scriu avand in vedere ca dupa croaziera anterioara nu v-am transmis nici un feed-back.
2. Scuzati eventualele greseli de text, scriu dupa un calculator pentru care limba engleza/romana este limba straina.
3.  Nu ma mai intereseaza nici o propunere privind croaziere cu societati italiene. Luasem aceasta decizie dupa a doua croaziera, dar m-au tentat excursiile. M-am lamurit.
4. Daca nu puteti sa blocati comunicarile Dvs. care adresa mea de e-mail privind croazierele firmelor italiene, va rog sa anulati adresa din evidentele Dvs. Daca va fi cazul va voi contacta eu.
 
Cu stima,
Serban Constantinescu