Desi multi oameni considera ca Australia si Noua Zeelanda sunt la fel, natiunile insulare coexista in Pacificul de Sud ca vecini apropiati cu personalitati complet diferite. Aussies si Kiwis se bucura de o rivalitate frateasca pe terenul de sport, dar Noua Zeelanda are oferte proprii care nu se pot compara cu cele ale Australiei. Cultura Maori este una dintre cele mai puternice in toata Polinezia, si daca ai vazut imaginile care iti taie respiratia in blockbusterul “Lord of the Rings” nu vei fi dezamagit; aici au fost filmate.
Vechii locuitori ai Polineziei au numit Noua Zeelanda “Aotearoa”, care inseamna “tara norului lung alb.” Cand comerciantii europeni si vanatorii de balene au sosit la sfarsitul secolului XVIII, a avut reputatia unei tari cu o frumusete robusta si misterioasa, o tara a gheizerelor si gheturilor adica o combinatie de maori si britanic.
Tara are doua parti frumos ambalate. Insulele din nord si sud sunt separate de stramtoarea Cook, care are mai mult de 19 kilometri latime in punctul cel mai ingust. Insula din nord este mai populata, are orase mai mari precum Auckland si capitala tarii – Wellington. Insula din sud este adevarata vedeta a spectacolului, cu spatii largi deschise, munti spectaculosi, lacuri si ghetari.
Din Bay of Islands in varful Insulei de Nord pana la dramatica zona Fiordland din sudul indepartat, o croaziera in Noua Zeelanda iti deschide o lume de minuni ale naturii si iti prezinta o cultura vibranta. Este una din cele mai sigure tari pentru calatorii, cu o retea eficienta de linii aeriene, drumuri in general bune, asigurare de sanatate excelenta si facilitati pentru urgente in spitale.
Cea mai buna perioada pentru croaziera in Noua Zeelanda
Perioada optima pentru a vizita Noua Zeelanda este in lunile de vara – decembrie, ianuarie si februarie – desi sezonul official de croaziere incepe in primele zile din octombrie iar majoritatea activitatii scade la sfarsitul lui aprilie. Intre mai si septembrie, doar cateva nave mai ajung aici, cu nici o activitate in iulie – prima luna a iernii.
Noua Zeelanda are precipitatii multe intreg anul si este faimoasa pentru vremea care se schimba pe neasteptate. Localnicii nu glumesc cand spun ca poti avea 4 anotimpuri intr-o singura zi. In timp ce in nordul indepartat poate fi vreme subtropicala de vara, in zonele alpine din interior pe Insula de Sud este rece, -10 grade Celsius (14 Fahrenheit), ca iarna. Cea mai mare parte a tarii se afla aproape de coasta care echilibreaza tot anul temperaturile blande cu racoarea.
Temperatura medie in Noua Zeelanda scade cand calatoresti spre sud, ianuarie si februarie fiind cele mai calde luni. Vara media temperaturilor maxime este intre 20 si 30 grade Celsius (70 – 90 Fahrenheit), depinde unde esti. Intotdeauna sa ai in bagaj si haine de ploaie si nu uita ca in Australia, vara este perioada standard de concediu pentru familii. Asteapta-te la multa lume in jurul atractiilor principale si locurilor turistice care includ si statiunile de pe litoral.
Noua Zeelanda linii de croaziera
Noua Zeelanda nu se bucura de aceeasi atentie ca vecina Australia cand este vorba de croaziere. Sezonul este considerabil mai scurt, deoarece in mare masura tara are o singura clima. (In afara lunilor de vara este rece). Acestea fiind zise, Noua Zeelanda face parte din itinerariile navelor, majoritatea cu porturi de inregistrare in Australia.
P&O Cruises strabate Marea Tasmaniei pentru a vizita Noua Zeelanda in mod regulat. Alte linii apartinand Carnival Corp. precum Princess Cruises, Holland America Line, Seabourn si Cunard Line fac drumuri regulate in Noua Zeelanda in timpul lunilor de vara.
Royal Caribbean si Celebrity Cruises, ambele facand parte Royal Caribbean Cruises Limited, opereaza itinerarii in Noua Zeelanda, incepand cu croazierele de repozitionare ale navelor din alte parti ale lumii la inceputul sezonului. Majoritatea itinerariilor in Noua Zeelanda din timpul verii pleaca din fie din Sydney fie din Auckland.
Crystal Cruises, Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Silversea Cruises si P&O Cruises au nave care sosesc intre decembrie si ianuarie pentru un sezon scurt in cadrul marilor voiaje in Pacific sau a croazierelor in jurul lumii.
Unele croaziere de expeditie viziteaza Insula de Sud in drum spre Insulele Sub-Antarctice, in timp ce altele viziteaza locatii mai mici ca White Island, Stewart Island sau Kaikoura.
Itinerarii croaziere Noua Zeelanda
Majoritatea croazierelor care viziteaza Noua Zeelanda in timpul verii sunt dus – intors cu imbarcare din porturi din Australia, precum Sydney si Melbourne. Exista, de asemenea, posibilitatea de a calatori intr-o singura directie spre Australia de obicei, cu plecare din Auckland. Itinerariile dus – intors sunt calatorii de 10 zile sau mai mult, iar cele intr-o directie dureaza o saptamana.
Croaziere din Australia: Croaziere dus–intors din Australia includ opriri in porturi populare ca Auckland, Tauranga, Wellington, Akaroa si Dunedin. Croazierele mai lungi au opriri suplimentare in destinatii ca Bay of Islands, Napier si Picton, precum si navigare aproape de Fiordland. Unele rute ating porturi de escala in estul Australiei in locuri ca Melbourne, Hobart si Newcastle. Altele includ destinatii din Pacificul de Sud din New Caledonia, Vanuatu si Fiji.
Croaziere doar in Noua Zeelanda: P&O Cruises are unele croaziere doar in Noua Zeelanda care include un grup de itinerarii scurte. Ofertele cuprind croaziere tematice dus–intors de 3 nopti de comedie sau vin si mancare din Auckland, croaziere de 4 nopti de comedie de la Auckland la Sydney, croaziere 4 nopti dus-intors de la Auckland la Napier, si o croaziera dus–intors 3 nopti de la Auckland la the Bay of Islands.
Insulele din South Pacific: O croaziera favorita pentru localnici, pleaca din Auckland, cu P&O Cruises care domina piata. Optiunile includ si croaziere mai lungi in porturi populare de escala din New Caledonia si Vanuatu, cu rute noi inspre Tonga, Fiji si insulele Cook.
Repozitionare croaziere: Noua Zeelanda apare pe unele croaziere de repozitionare sau itinerarii transpacifice, la inceputul sau sfarsitul sezonului de croaziere Australasia. Acestea sunt oferite de nave de la Royal Caribbean Cruise Line, Celebrity Cruises si Holland America Line cand se intorc la Seattle sau Vancouver pentru croazierele in Alaska. Alte rute populare includ itinerarii de la Honolulu la Auckland ori Sydney sau invers.
Croaziera Noua Zeelanda – repere portuare
Auckland, Noua Zeelanda. Cel mai populat centru urban este si un oras maritim cu multe iahturi in port. Vizitatorii vor gasi muzee si galerii, zona buna de shopping, restaurante si vinuri minunate. Departe de centrul orasului, traseele excursiilor de indreapta spre zone viticole, pesteri cu licurici sau zone de coasta, cum ar fi colonia Gannet de la Muriwai.
Wellington, New Zealand. Wellington este capitala tarii. Este o plimbare minunata pe langa malul marii unde se afla mai multe muzee, printre care si magnificul Te Papa, toate in apropierea zonei comerciale cu amanuntul. Sau poti merge spre dealuri pentru o vedere din telecabina. Dincolo de oras este una din cele mai renumite zone viticole din tara care se afla in decorul natural al muntilor Tararua. Sunteti fan al filmului “Lord of the Rings”? Vizitati locurile de filmare in cadrul unei excursii.
Dunedin (Port Chalmers), Noua Zeelanda. Acest port pe insula de sud este considerat capitala mostenirii arhitecturale a Noii Zeelande. Baza patrimoniului arhitectural al Noii Zeelande a fost construita in anii 1860, iar azi cladirile in stil victorian si edwardian se pot admira la fiecare pas; se crede a fi cel mai perfect conservat oras victorian din lume. Patrimoniul scotian Dunedin este peste tot, de la o statuie a lui Robert Burns in Octagon – inima cu opt laturi a centrului orasului – pana la unicele distilerii de whisky din tara.
Akaroa, Noua Zeelanda. Un rai pentru artisti, gradinari si turisti este si portul principal pentru a vizita orasul istoric Christchurch deoarece portul Lyttleton a fost aproape distrus de seismele din 2010 si 2011. Orasul este o fosta asezare franceza si britanica situata in inima unui vechi vulcan, in maori numele inseamna portul lung (“Long Harbour”). Akaroa este fara indoiala pitoresc la fiecare colt, este usor de explorat pe jos, dar daca ai timp si vreme buna sa te aventurezi mai departe si sa explorezi golfurile exterioare.
Bay of Islands, Noua Zeelanda. Numita de capitanul James Cook la sfarsitul secolului 18, acest sir de 144 de insule pitoresti si golfuri ascunse a fost prima zona colonizata de europeni. Este ideal pentru oricine este interesat de istoria culturii indigene maori sau cine iubeste peisaje spectaculoase si viata marina. Atractiile istorice cheie includ prima capitala a tarii, Russell si casa unde a fost semnat cel mai important document al tarii, tratatul de la Waitangi in 1840. Alte activitati includ un safari la ocean, sa inoti cu delfinii, navigare pe un iaht, vaslirea intr-o canoe maori sau caiac.
Fiordland, Noua Zeelanda. Nu este considerat un port de escala ca atare, dar este o regiune populara pentru multe itinerarii de croaziera, Fordland din South Island este un loc dramatic cu peisaje care iti iau ochii, sculptate de ghetari in peste 100.000 ani. Peisajul are fiorduri abrupte, paduri tropicale luxuriante, caderi de apa in cascade si lacuri ca niste oglinzi cu varfuri de granit neatinse de secole. Un sit sub patrimoniul mondial, regiunea are 3 atractii cheie pentru pasagerii de croaziera sunt Milford, Dusky si Doubtful sounds, cu Milford descris de Rudyard Kipling drept a 8 a minune a lumii.
Alte porturi in tara cu sarm propriu si caracter include Napier, o poarta Art-Deco spre regiunea viticola Hawkes Bay; Picton, o poarta spre Marlborough Sounds si South Island; si Tauranga, o plaja de unde poti ajunge la renumitele gheizere si izvoare naturale fierbinti din Rotorua.
Noua Zeelanda – sfaturi de navigare
Explorarea mai departe. Desi majoritatea zonelor principale care merita sa fie vizitate sunt accesibile din porturile mari, o calatorie in tara nu este dificila inainte sau dupa croaziera. Optiunile includ zboruri din aeroporturile interne in multe locuri populare, facand aproape orice parte a tarii devine accesibila; inchirierea unei masini este preferata de multi oameni deoarece permite o mai mare flexibilitate; sau un tur cu autocarul. Air New Zealand este compania locala si ofera un Explorer Pass, care este un mod accesibil de a calatori prin tara.
Calatoria cu trenul. Daca ai timp adauga si o calatorie cu trenurile care transporta in special turisti si ofera calatorii cu peisaje de neiutat prin parcuri nationale indepartate, pe langa peisaje vulcanice, pasuri alpine si pe langa coasta. KiwiRail Scenic Journeys opereaza 3 rute: The Northern Explorer leaga Wellington si Auckland prin inima vulcanica din North Island. The Coastal Pacific merge intre Christchurch si Picton pe South Island, pe linia de coasta. The TranzAlpine este cea mai renumita ruta ce leaga Christchurch cu Greymouth peste Southern Alps care iti taie respiratia.
Excursii mai lungi pe tarm. Daca nu esti presat de intoarcere, sa faci o excursie de o zi in orasele principale. De exemplu sa vizitezi Waitakere Ranges care se intinde spre West Auckland sau Kaitoke Regional Park din Wellington, pe care fanii Lord of the Rings il pot recunoaste ca Rivendell. Operatorii particulari sunt disponibili daca cauti in avans.
Imbracaminte pentru vreme. Daca ai in plan o croaziera in Noua Zeelanda, indiferent de luna intotdeauna sa pui in bagaj si haine mai groase si pentru ploaie deoarece vremea este schimbatoare. Acest lucru este important daca croaziera ta este pe ambele insule, North and South Islands, incluzand Fiordland in sud. Temperaturile in fiorduri sunt scazute chiar si in mijlocul verii.
Tururi inainte si dupa croaziera. Daca vrei o experienta mai adanca “Middle Earth” dincolo de turul cu nava, ia in considerare adaugarea unui tur independent inainte sau dupa croaziera. In Noua Zeelanda au fost folosite mai mult de 250 locatii pentru a filma “The Lord of the Rings” trilogia “The Hobbit”, exista tururi in interior din marile orase, incluzand Queenstown pe South Island si Rotorua pe North Island, care variaza de la cateva zile pana la 3 saptamani.
Sistem ridicare viza. Noua Zeelanda are un sistem Viza Waiver, aceasta insemnand ca oamenii de pe o lunga lista de tari care viziteaza 3 luni sau mai putin tara nu au nevoie de viza pentru a intra in tara. Tarile incluse in lista sunt Australia, majoritatea tarilor europene si SUA, dar daca ai un pasaport britanic si poti dovedi ca ai dreptul de resedinta in Marea Britanie poti sa stai pana la 6 luni.
Ultimele comentarii