Insulele Canare – sfaturi de navigare

Insulele Canare – sfaturi de navigare

c1

 

Cei mai multi vizitatori ai Insulelor Canare, arhipelagul din Oceanul Atlantic situat la Sud-Vestul Spaniei, sunt atrasi de cele 600 de mile de coasta si mai bine de 500 de plaje. Dar atractiile sunt mult mai multe. Dincolo de statiunile de vacanta zgomotoase si viata de noapte agitata, se afla paduri salbatice, cratere vulcanice, peisaje bizare desprinse, parca, de pe Luna, si orase antice. Aceste insule exotice au, cu siguranta, capacitatea de a surprinde.

Arhipelagul este format din 7 insule: Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera si El Hierro. Navele de croaziere le viziteaza pe toate, desi nu neaparat in timpul aceleiasi croaziere. De obicei, una sau doua insule fac parte dintr-un itinerariu mai lung. Cele mai des incluse in itinerarii sunt porturile Gran Canaria, La Palma si La Gomera.

Insulele Canare se bucura de o mare popularitate in randul turistilor britanici, in special iarna, fiind cele mai apropiate destinatii cu clima mai calda. Majoritatea croazierelor pornesc din Southampton. Si itinerariile croazierelor de repozitie includ Insulele Canare, cu vizite primavara si toamna, cand sunt atrasi turistii din toata lumea. Deoarece Insulele Canare sunt guvernate de Spania, limba spaniola este limba oficiala. Dar veti vedea ca majoritatea localnicilor vorbesc si engleza.

c2

Cea mai buna perioada pentru o croaziera in Insulele Canare

Vasele de coaziere viziteaza Insulele Canare pe tot parcursul anului, deoarece vremea calda si insorita este garantata, indiferent de luna in care va decideti sa navigati. In iulie si septembrie se inregistreaza cele mai mari temperaturi, cu o medie de 26.5 grade Celsius. Nu uitati lotiunea pentru protectie solara! Desi iarna nu este chiar atat de cald, ianuarie si februarie sunt luni bune pentru vizite iar insulele freamata de vegetatie in urma ploilor. Din decembrie pana in martie este o perioada aglomerata pentru Canare, cu numerosi vizitatori veniti sa se bucure de soare. Daca va aflati in Tenerife in februarie, Carnavalul de la Santa Cruz de Tenerife este un eveniment care atrage mii de oameni din intreaga lume, si care va va incanta.

Linii de croaziere in Insulele Canare

Mai multe linii de croaziere, printre care se numara Saga, Thomson, P&O, Fred Olsen, Cunard si MSC, opereaza croaziere in Insulele Canare. Navele pleaca, de regula, din UK, si viziteaza porturi din Spania, Portugalia sau Madeira.   

Din categoria de lux, nava Sea Cloud ofera un itinerariu doar in Insulele Canare, cu plecare si intoarcere in Las Palmas (Gran Canaria), si opriri in Santa Cruz (La Palma), San Sebastian (La Gomera) si Puerto de la Estaca din El Hierro. Silversea ofera croaziere din Malaga in Ghana, cu opriri in Arrecife si Las Palmas. Azamara ofera croaziere tur-retur din Barcelona, cu opriri in La Palma, La Gomera, Tenerife si Lanzarote. Star Clippers pleaca din Malaga, cu vizite in Tangier, Arrecife si Las Palmas.

c3

Itinerarii de croaziere in Insulele Canare

Croaziere doar in Insulele Canare: Linia Thomson ofera croaziere de 7 nopti, cu plecare din Las Palmas (Gran Canaria) si opriri in San Sebastian (La Gomera), Arrecife (Lanzarote), Puerto del Rosario (Fuerteventura), Santa Cruz (Tenerife) si Santa Cruz de la Palma (La Palma).

Croaziere in Europa de Vest: In general, croazierele de-a lungul Coastei Atlanticului au in jur de 10 nopti, sau sunt mai lungi. Retineti ca aceste croaziere traverseaza, deseori, Golful Biscay, de pe coasta de vest a Frantei, iar asta poate sa imlice valuri mari si agitate.

Croaziere in Mediterana de Vest: Deseori, Insulele Canare apar si pe itinerariile croazierelor din Mediterana de Vest. Plecarile sunt, de obicei, din Genova, Civitavecchia (Roma) sau Barcelona. Crystal Cruises ofera optiunea imbarcarii din Lisabona, cu navigare spre Tenerife si Lanzarote, debarcare in Monte Carlo.Linia MSC Cruises opereaza itinerarii ce includ Santa Cruz de la Palma, Santa Cruz deTenerife, Arrecife, San Sebastian de la Gomera si Puerto del Rosario. Plecarile se fac din Genova sau Marsilia, cu opriri in Spania si Madeira. Norwegian Cruise Line are plecari din Barcelona, cu destinatia Arrecife si Lanzarote.

Croaziere in Europa/Africa de Vest: Unele croaziere de 13-14 nopti combina Insulele Canare cu Capul Verde pe Coasta africii de Vest, sau includ opriri in Agadir sau Casablanca, Maroc.

Croaziere transatlantice: Croazierele in jurul lumii sau cele transatlantice viziteaza, de obicei, unul sau doua porturi din Insulele Canare. Croazierele de repozitionare ale liniei Celebrity Cruises, de la Roma la Fort Lauderdale, includ opriri in Lanzarote, Gran Canaria si  Tenerife, in timp ce Costa Cruises isi repozitioneaza unele nave din Venetia in Miami, cu Arrecife si Tenerife incluse in itinerarii.

 

c4

Cele mai cunoscute porturi din Insulele Canare

Santa Cruz de La Palma (La Palma). Este un port de relaxare, oferindu-va posibilitatea de a va plimba printre cafenele, magazine si biserici. Centrul orasului, Plaza de Espana, inconjurat de palmieri, adaposteste o piata unde mesterii artizani isi vand produsele (macrame-uri, broderii, articole din piele). Printre obiectivele pe care le puteti vizita aici se numara biserica El Salvador si Muzeul Naval (replica in marime naturala a navei lui Columb, Santa Maria). Fortareata Castillo de Santa Catarina, datand din sec. al XVII-lea, este un monument national cu vedere la mare. In afara orasului, plajele cu nisip negru reprezinta o atractie pentru turistii amatori de plimbari, fiind totodata faimoase pentru flora si fauna de aici. Rezervatia naturala Parque Nacional de la Caldera de Taburiente, este o tapiterie de paduri de pin, cascade si carari.

Santa Cruz de Tenerife (Tenerife). Este principalul port al insulei. Siturile includ Muzeul Omului si al Naturii, care prezinta evolutia Insulelor Canare si galeria de arta Espacio de las Artes. Biserica in stil baroc, Iglesia de la Concepcion, adaposteste o cruce din lemn de pe vremea conchistadorilor. De la aceasta relicva se trage si numele orasului (Santa Cruz = sfanta cruce). Orasul are, de asemenea, gradini botanice superbe. Atractia principala din Tenerife este Parcul National Teide, situat in mijlocul insulei. Aici au fost filmate scene din celebrele ecranizari Star Wars si Planeta Maimutelor. Acest vulcan conic perfect este, de asemenea, cel mai inalt munte din Spania (3718 m). Daca aveti energia necesara, puteti face o drumetie pana in varf, sau puteti sa luati telecabina.

Las Palmas (Gran Canaria). Numita, uneori, un continent in miniatura, Gran Canaria dispune de o difersitate dramatica de relief, de la paduri frunzoase in nord, pana la munte si desert, in sud. Las Palmas este capitala si orasul – port al insulei, cu un aer de metropola si plaje scaldate in soare. Pentru iubitorii de plaja, cea mai cunoscuta este Playa de las Canteras. Pe promenada acesteia veti gasi o sumedenie de cafenele, magazine de suveniruri si tarabe. Tot aici se afla Museo Canario, cu o colectie valoroasa de obiecte arheologice din zona. Muzeul Casa de Colon, fosta resedinta a guvernatorului din sec. al XV-lea, aste partial dedicat lui Columb. Se crede ca acesta a petrecut aici cateva nopti, inainte de a porni catre Lumea Noua.

Arrecife (Lanzarote). Situata la limita estica a arhipelagului, este de o frumusete ireala, datorita solului vulcanic. Arrecife, portul si capitala insulei, ofera iubitorilor de soare numeroase plaje. Vizitati Charco de san Gines, laguna cu apa sarata ce adaposteste o mica flota de barci pescaresti. Sau, daca sunteti iubitori de cultura, mergeti la Muzeul International de Arta din Arrecife, aflat la intrarea in port, sau vizitati anticul Castillo San Gabriel, gazda Muzeului Etnografic Lanzarote. De cealalta parte a insulei se evidentiaza influenta arhitectului Cesar Manrique, datorita caruia Lanzarote a primit statutul de rezervatie a patrimoniului UNESCO. Cei cu spirit de aventura pot merge calare pe o camila pana la zona vulcanica, iar pentru amatorii de suveniruri, magazinele si tarabele ofera o gama larga de broderii, obiecte ceramice sau impletituri de nuiele.

San Sebastian (La Gomera). Aceasta mica insula virgina din Oceanul Atlantic este cunoscuta si ca Insula Alizeelor. Un covor de jungla deasa se asterne peste dealuri, deseori invaluite in ceata. Cea mai veche cladire din San Sebastian, capitala insulei, este Torre del Conde, o fortareata medievala cu arhitectura militara. Casa de la Aguada, numita si Casa de la Aduana, a servit odinioara ca vama. Acum adaposteste un birou de turism si diverse expozitii. O parte a cladirii este dedicata lui Columb. Legenda spune ca acesta a baut apa din fantana care se afla in curte. Parcul National Garajonay, o jungla subtropicala, gazduieste o formatiune stancoasa cu acelasi nume, care este cel mai inalt loc de pe insula. Este una dintre ultimele paduri dense si umede, de dafin, din Europa, cu peste 450 de specii de flori si nenumarate carari.

c5

Puerto de la Estace (El Hierro). El Hierro este o insula salbatica uiatata in timp. Presarata cu cratere vulcanice, este cea mai mica dintre Insulele Canare. Relieful este un amestec de prerie arida si sol fertil din care cresc bananieri, arbori de papaya, migdali, smochini, si arbori de avocado. El Hierro a primit statut de geoparc UNESCO, pentru a i se pastra diversitatea naturala si culturala. Navele de croaziere andocheaza in micutul port Puerto de la Estaca, nu departe de Valverde (capitala-sat a insulei). Pravaliile si cafenelele din Valverde ofera vizitatorilor o farama din traditiile locale.

Puerto del Rosario (Fuerteventura). Fuerteventura se afla, si ea, in patrimoniul UNESCO.  Numele insulei inseamna “vanturi puternice”, fiind o destinatie populara in randul celor care practica “wind surfing”-ul. Din cauza vantului, nisipurile isi schimba tiparul in fiecare zi. Si intr-un loc cu vant si nisip, apar, desigur, dunele. Datorita apropierii de Sahara, insula se bucura de o vreme foarte insorita, iar turismul este principala industrie a zonei, cu principalele statiuni in partea de nord si de sud. Micul oras-port Puerto del Rosario, care este in acelasi timp si capitala insulei, se mandreste cu o expozitie in aer liber care prezinta mai mult de 100 de sculpturi in marime naturala, expuse la intamplare in tot orasul.

Pentru pasionatii de cumparaturi recomandam Las Rotundas Shopping Centre din centrul orasului, cu magazine si restaurante amplasate pe trei nivele, care sunt deschise inclusiv in timpul siestei, spre deosebire de celelalte magazine din oras. Casa de la Cultura este locul unde se desfasoara diverse evenimente culturale, concerte, expozitii, piese de teatru, etc…

c6

Insulele Canare – sfaturi de navigare

Fiti atenti la ceas. Daca intentionati sa faceti cumparaturi, nu uitati ca orele de functionare pentru cele mai multe magazine sunt 09:00-13:00 si 16:00-20:00. Centrele comerciale mari sunt deschise toata ziua. Duminica nu este zi lucratoare.

Evitati capcanele. Unlele resort-uri turistice ale insulelor pot fi dezamagitoare, oferind vizitatorilor doar pub-uri si fast food-uri. Este mai intelept sa alegeti o excursie organizata care sa va permita sa vizitati atractiile traditionale ale insulelor. Daca doriti, totusi, sa explorati pe cont propriu, va recomandam sa inchiriati o masina.

Ponturi despre plaje. Gran Canaria are nenumarate plaje cu nisip, ideale pentru relaxare. Una dintre cele mai bune este Playa de las Canteras, cu o promenada plina de tarabe, cafenele si magazine de suveniruri. Plajele din Tenerife sunt pentru cei carora le place aglomeratia, fiind de cele mai multe ori, pline-ochi.  Cele mai multe plaje din Lanzarote au nisip negru, in timp ce in Arecife veti gasi plaje cu nisip alb.

Sus paharul! Daca tot ati ajuns in Lanzarote, incercati cateva vinuri locale. Aici strugurii cresc in cenusa vulcanica, ceea ce le confera o aroma aparte, iar vinurile obtinute sunt de prima clasa.

 Despre bacsis. Daca va deplasati cu un taxi, in Insulele Canare se obisnuieste sa se lase un bacsis de 10% – 15% din tariful cursei (afisat pe ceas).



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.