Capitalul.ro – 12 Aprilie 2010 – Turismul de croaziera, un turism elitist in dezvoltare in Romania

Turismul de croaziera ramane inca in Romania un segment al industriei de profil pe care tour-operatorii il redescopera, dupa mai bine de 11 ani de la primele oferte lansate de o agentie de turism.


Un seminar de specialitate, organizat de Office Travel, care administreaza sistemul de rezervari on-line Croaziere.net, a reunit, timp de trei zile, la Cheile Gradistei, aproape o suta de reprezentanti ai agentiilor de turism din tara, care au inclus in ofertele pe 2010 pachete turistice de croaziera, in pofida crizei.
Directorul general al Office Travel, Ioan Basea, crede in mottoul “E vremea croazierelor” si considera ca acest segment turistic se va dezvolta incepand cu 2010, in pofida crizei, pe fondul reducerilor pe care le vor practica tour-operatorii, pentru a atrage clientii.
“Ne-am propus sa dublam vanzarile in acest an, prin tarife accesibile, reduse cu 25 pana la 30 la suta, comparativ cu 2009, anul de criza, cand reducerile au fost de 20 pana la 70 la suta, cele mai mari reduceri fiind inregistrate pe segmentul de croaziere de lux, de pana la 70 la suta, la vase de croaziera cu servicii de 5 stele plus”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Office Travel.
Managerul Office Travel a dat exemplul unei reduceri care poate parea o pacaleala pentru piata romaneasca, dar care este mult apreciata de turistii occidentali. Acestia apreciaza foarte mult croazierele al caror pret scade pana la 10.000 de euro, dupa ce, initial, pretul era de 40.000 de euro, iar serviciile sunt mentinute la aceleasi standarde de calitate.
Ioan Basea a avertizat ca serviciile post-vanzare sunt esentiale pentru a fideliza clientii si a-i determina sa revina.
“Un aspect foarte important este informarea corecta a turistului asupra ofertei si a serviciilor de care va beneficia. La sfarsitul calatoriei nu trebuie abandonat, dupa ce a fost debarcat pe tarm. Multi trebuie sa plece catre alte destinatii, tocmai de aceea serviciile post vanzare sunt importante, pentru ca turistul poate renunta la a mai apela a doua oara la acea agentie de turism daca nu a fost multumit. Acesta trebuie sa stie ca un vas de croaziera nu este un hotel, iar conditiile si serviciile pot fi diferite”, a spus Basea.
Directorul Office Travel a explicat ca vasele de croaziera sunt cotate pe categorii, ca si facilitatile de cazare hoteliere, dar standardele sunt diferite. O nava de croaziera poate fi incadrata intre doua si cinci stele, iar cotarea acesteia se face in functie de standarde MEG (Maritime Evaluation Group), organism international care acrediteaza toate tipurile de nave maritime.
Un vas de croaziera poate obtine maxim 2.000 de puncte, in functie de standardele de navigatie. Din cele 2.000 de puncte, 25 la suta se acorda pentru performantele navei si includ mentenanta, siguranta navigatiei, facilitatile de care dispune, spatiul util, 10 la suta sunt acordate pentru cazare, unde este evaluat numarul de cabine standard, apartamente si camere de lux.
“Raportul echipaj pasageri este foarte important in evaluarea vasului, aici fiind vorba de numarul de persoane care asigura serviciile pentru un turist”, a explicat Basea.
Bucataria vasului reprezinta 20 la suta din punctele de evaluare, iar aici se tine cont de locul de servire a mesei, de calitatea saloanelor, bufetele si barurile auxiliare, ospitalitatea personalului, gama de produse din meniu. Facilitatile de distratie reprezinta 5 la suta din punctaj, 20 la suta serviciile de la bord, iar experienta echipajului, care este foarte importanta, reprezinta 20 la suta, a spus directorul general al Office Travel.
Turismul de croaziera este unul dintre cele mai sigure, in pofida aparentelor, a explicat Ioan Basea, care a spus ca au existat tentative ale unor atentatori de a urca la bordul vaselor de croaziera, dar au fost descurajate de echipele speciale care asigura securitatea pasagerilor la bord.
“Daca turistii intreaba despre acest aspect este important sa fie informati corect si sa li se explice ca o astfel de calatorie este foarte sigura, chiar daca au existat si tentative, cum pot fi intalnite oriunde in alta parte, dar turistii trebuie sa stie ca se afla in siguranta intr-o croaziera”, a spus Basea.
Office Travel, care are sediul la Cluj, a decis sa atace si piata din Bucuresti, pentru a-si extinde baza de clienti, mizand pe cresterea intersului turistilor pentru segmentul calatoriilor cu vase de croaziera.
Croaziere.net este agent autorizat al operatorilor MSC Cruises si Pullmantour si membru al CLIA (Official Travel Agency for the Cruise Industry) si membru ACE (Association of Cruise Experts). Croaziere.net are pachete de destinatii care acopera trasee in zone din Mediterana si pana la trasee in zona Pacificului de Sud.
O croaziera pe ruta Barcelona, Mediterana Clasica, Insulele Canare si Maroc, cu Norvegian Cruise Line – Norvegian Jade, pentru 21 de nopti, costa 1.529 euro de persoana, cu servicii all-inclusive. O croaziera in zona insulelor grecesti, de 7 nopti, costa 699 de euro de persoana, cu plecare din Venetia si intoarcere in Venetia. O croaziera in fiordurile norvegiene, de 7 nopti, cu navele MSC Cruises – MSC Orchestra, costa 849 de euro. O croaziera in insulele canare, cu Norvegian Cruise Line, de noua nopti, costa 649 de euro, iar o croaziera in Bazinele Mediteraneene, cu Pullmmantur Cruises – Sovereign, costa 383 de euro, pentru 7 nopti de calatorie.
Bijuteriile Baltice pot fi admirate cu o croaziera de 10 nopti, cu plecare din Copenhaga, care costa 1.699 de euro. O croaziera in Australia si Noua Zeelanda poate costa intre 1.399 de euro si 1.949 de euro, pentru 14 nopti de cazare. O croaziera de lux in Mediterana, pentru 14 nopti, costa 4.728 de dolari, de persoana, iar in America Latina, cu Regent Seven Seas – Seven seas Mariner, pentru 18 nopti, preturile pleaca de la 8.155 de dolari de persoana, cu plecare din Rio de Janeiro si cap de linie la Fort Lauderdale, in Statele Unite.
O croaziera in sudul Asiei, cu Princess Cruises, cu o calatorie de 16 nopti, costa 2.945 dolari de persoana. Portul de plecare este Bangkok, Thailanda, iar sosirea este la Beijing.O croaziera in Japonia si Orientul Indepartat, cu Royal Caribbean International, cu sapte nopti de cazare, poate costa de la 359 de euro, cu plecare din Shanghai, vizite in insulele japoneze Nagasaki, Kagoshina, Fukuoka, Busan (Coreea de Sud) si intoarcere la Shanghai.



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.