FINCANTIERI GESTIONEAZA UN VOLUM RECORD DE COMENZI DE NAVE

„Industria croazierelor s-a redresat, iar cu toate comenzile care au venit recent, armatorii, in special afacerile nou-infiintate, ar putea avea dificultati in a gasi sloturi de constructie disponibile,” a spus Luigi Matarazzo, director general al diviziei nave comerciale a Fincantieri.

„Suntem foarte mandri de portofoliul nostru de comenzi, care in acest an a inclus trei nave foarte mari pentru Carnival Cruise Line, doua nave pentru Crystal Cruises si opt pentru Norwegian Cruise Line Holdings.

„Clientii nostri includ toate companiile mari de croaziere si o gama variata de nave. Acoperim segmentele contemporane, premium si de lux.”

Lucrarile sunt structurate din sediul central din Trieste, a explicat Matarazzo, cu departamentele de inginerie, design, achizitii si managementul proiectelor.

„Asta inseamna ca design-urile navelor sunt dezvoltate in Trieste si de acolo construim navele in cele sase docuri pe care le avem in Italia, patru dintre ele fiind complet dedicate navelor de croaziera de la inceput la sfarsit – in Monfalcone, Marghera, Sestri si Ancona. Mai avem doua docuri in Palermo si Castellammare di Stabia, care sprijina docurile principale construind sectiuni plutitoare. Acest lucru ajuta la reducerea timpului de constructie, deoarece putem construi sectiuni de la 6.000 la 11.000 de tone pe care le plutim catre docurile principale pentru finalizare si echipare. De asemenea, putem folosi subsidiarele noastre Vard.”

Matarazzo a spus ca industria se afla intr-o perioada de tranzitie, cu noi tehnologii si combustibili care sunt introduse, dar ca nu exista astazi niciun sistem care sa poata inlocui propulsia conventionala. Insa, noi tehnologii sunt in dezvoltare, iar aplicarea lor la noile nave va depinde de dimensiunea si profilul operational al acestora.

„Asa ca, in acest moment, construim nave care vor folosi LNG, nave care vor fi pregatite pentru metanol, si testam celule de combustibil pe baza de hidrogen.”

Obiectivul de emisii al IMO este net zero pana in 2050; Fincantieri si-a stabilit un obiectiv mai ambitios in planul sau de afaceri pentru emisii nete zero pana in 2035.

Matarazzo a explicat: „Privim la urmatorii cativa ani ca la o perioada de tranzitie. Ceea ce vad initial sunt solutii hibride. Lucrand cu Viking, de exemplu, navele lor se afla in intervalul de 50.000 pana la 60.000 de tone brute, unde probabil putem combina doua solutii: centrala electrica traditionala si o celula de combustibil pe baza de hidrogen in intervalul de cinci pana la sase megawati. Asta ar fi suficient pentru a alimenta sarcina hotelului atunci cand nava este in port si, de asemenea, ar permite sa navigheze in fiordurile Patrimoniului Norvegian la viteze mici, de sapte pana la noua noduri, cu zero emisii.

„Viking a instalat o celula de combustibil mica de 100 de kilowati alimentata cu hidrogen generat la bord printr-un proces electrolitic pe Viking Neptune, a noua nava livrata acestui armator, pentru a testa sistemul si a intelege mai bine aspectele operationale si de siguranta,” a spus Matarazzo.

„Aceasta a fost prima etapa care ne va duce la al doilea nivel, la un megawat, apoi la doi megawati. Ne propunem sa crestem puterea pentru a se potrivi cu sarcina hotelului.”

Matarazzo a spus ca, de asemenea, considera ca mai sunt oportunitati de a imbunatati eficienta combustibililor in paralel cu tehnologiile verzi. A spus ca Sun Princess, care a fost livrata de Fincantieri mai devreme in acest an, este o nava cu combustibil dual, cu 4.000 de metri cubi de LNG la bord ca combustibil principal. De asemenea, are peste 100 de imbunatatiri in ceea ce priveste eficienta combustibilului, de la lucruri simple, cum ar fi iluminatul LED, pana la lubrifierea aerului.

„Cu LNG plus toate eficientele energetice, am reusit sa reducem consumul de combustibil si emisiile cu aproximativ 50 la suta sub obiectivul IMO,” a spus Matarazzo.

„Exista multe initiative pe care continuam sa le studiem, dezvoltam si implementam.”

Proiectand nave care ar putea fi construite peste 10 ani, Matarazzo a spus ca Fincantieri trebuie sa se asigure ca sunt pregatite pentru combustibilii viitorului. Asta inseamna sa proiecteze spatii pentru izolare si ventilatie, pregatind navele pentru combustibili alternativi si cu flexibilitate pentru a acomoda noi tehnologii.

„Intelegem nevoile clientilor nostri,” a spus Matarazzo. „Ca si constructor de nave, vom oferi tot suportul pe care il putem pana la finalizarea si livrarea navei, si pot garanta ca navelor pe care le livram vor avea flexibilitatea de a acomoda noi tehnologii.”



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.