Top 10 situri istorice din Insulele Britanice

Top 10 situri istorice din Insulele Britanice

Insulele Britanice adapostesc numeroase situri antice, adevarate comori istorice. Nu este de mirare ca multe linii de croaziere opereaza itinerarii ce includ porturi din Anglia, Scotia, Irlanda de Nord si Republica Irlanda. Tara Galilor si chiar micuta insula Man. Fie ca va plac castelele cu turnuri, ruinele preistorice, catedralele marete, peisajele surprinzatoare, arhitectura impresionanta, sau preferati sa va relaxati intr-un pub, le gasiti pe toate aici. De fapt, sunt atat de multe variante de itinerarii si atat de multe porturi, incat alegerea s-ar putea sa vi se para dificila.

Am selectat pentru dumneavoastra cele mai apreciate atractii istorice pe care orice calator ar trebui sa le viziteze in Insulele Britanice (nu am inclus atractiile din Londra).

Anglia

1

 1) Stonehenge: este, cu siguranta, cel mai cunoscut sit antic din Marea Britanie. Construit acum mai bine de cinci mii de ani, complexul a avut o insemnatatae deosebita pentru lumea antica si inca mai ascunde nenumarate mistere. Cercurile de piatra includ megaliti de 50 de tone, care au fost adusi de la o distanta de aproape 33 de km. Privind la intregul ansamblu, va puteti da seama de efortul monumental pe care acesti veneratori antici l-au depus. Complexul functioneaza ca un calendar solar dar, dincolo de asta, se cunosc foarte putine detalii, desi cercetarile continua. Nu veti putea sa va plimbati printre pietre, dar le veti putea simti puterea privind din spatele unui mic gard de protectie.

Sfat: Multe excursii optionale la Stonehenge includ, de asemenea, Salisbury, faimos pentru catedrala din secolul al XIII-lea, innobilata cu cea mai inalta turla din Anglia. Orasul in sine este incantator, cu case pe jumatate din lemn, ziduri medievale si alte stiluri arhitecturale presarate de-a lungul secolelor. Merita sa achizitionati o excursie care cuprinde atat Stonehenge cat si Salisbury.

Cele mai apropiate porturi: Southampton si Portland

DSCF0107

2) Bath: Bath a atras turisti inca din Epoca Romana, datorita izvoarelor sale termale. In timpul vizitei, veti putea vdea ruinele Bailor Romane, precum si baile din sec. al XVIII-lea, care faceau furori in randul aristocratiei georgiene. Imaginea orasului evoca acele vremuri, cu case terasate si fatade curbate. Intregul oras are o tenta aurie, datorita pietrei folosite la construirea cladirilor. Intregul loc face parte din patrimoniul UNESCO.

Sfat: Bath gazduieste si Thermae Bath Spa, o facilitate moderna, cu o piscina de apa termala in aer liber de care va puteti bucura exact ca in vremurile trecute.

Cele mai apropiate porturi: Bristol, Southampton si Portland

Canterbury Cathedral

 3) Catedrala Canterbury: Daca vi se pare ca numele va spune ceva, se datoreaza scriitorului Geoffrey Chaucer si colectiei sale faimoase, de 24 de povestiri, “Canterbury Tales”, povestite de pelerinii care veneau din Londra pentru a admira faimoasa catedrala gotica. Pana in zilelel noastre, aceasta a ramas principalul asezamant al Bisericii Anglicane.Thomas Becket a fost ucis aici, in 1170, si sanctificat la scurt timp dupa aceea, atragand mii de pelerini. Sub acoperisul catedralei se afla mormintele multor ariepiscopi, precum si cel al Printului Edward, supranumit si Printul Negru, datorita armurii sale negre. Arhitectura in sine va va ului.

Sfat: Vizitati Muzeul roman din Canterbury, care adaposteste numeroase vestigii, precum si o intreaga piata restaurata.

Cel mai apropiat port: Dover

Scotia

castel-edinburgh-bijuteriile-coroanei-scotiei_ud8h

 4) Edinburgh – centrul vechi: Adunat in jurul Castelului Edinburgh, centrul vechi este un minunat amalgam de starzi inguste, infundaturi si case cu foisoare (unele de peste sase etaje). Veti gasi pravalii interesante, ascunse pe strazi ca West Bow sau Royal Mile. Castelul Edinburgh este un complex arhitectural cu structuri construite din sec. al XII-lea, pana in sec. al XVI-lea. Sunt multe de vazut, inclusiv Bijuteriile Coroanei Scotiei (cunoscute si ca Scottish Regalia sau The Honours of Scotland), cel mai vechi set de bijuterii regale din Marea Britanie. Intre limitele castelului, de asemenea, merita vazute refugiul regulat al Regilor Scotiei si apartamentele istorice care includ Marea Sala, care, in zilele noastre, gazduieste o colectie interesanta de arme si armuri. Castelul Edinburgh este si casa Pistolului „One O’Clock”. Cu acesta se trage in fiecare zi, mai putin duminica, la ora 1 fix, pentru ca toti locuitorii sa isi poata verifica acuratetea ceasurilor. Probabil ca va va face sa tresariti daca sunteti in apropierea castelului in acel moment. O alta atractie inedita este Piatra Destinului, care era folosita in ritualurile de incoronare a regilor scotieni. Tot in apropiere se gaseste si Muzeul National de Razboi al Scotiei, o cladire planificata si construita la scurt timp dupa Primul Razboi Mondial.

Sfat: Zona New Town (Orasul Nou) face si ea parte din patrimoniul UNESCO, desi in acest caz denumirea de “Nou” este relativa. Arhitectura georgiana gratioasa si strazile late fac nota discordanta cu invalmaseala din Centrul Vechi. Veti observa ca unele ferestre sunt zidite (astupate) cu caramida. Asta pentru ca odinioara, in Scotia, taxele se plateau in functie de numarul de ferestre pe care le avea o cladire. Merita vizitat, daca aveti timp.

Cel mai apropiat port: Edinburgh (Leith sau Roseth)

scotland-loch-ness--1500x850__1_

 5) Loch Ness si Castelul Urquhart: Nu puteti vizita Scotia, fara sa incercati sa-l zariti pe Nessie, monstrul din Loch Ness. Chiar daca Nessie se ascunde, veti avea parte de privelisti minunate si veti putea vizita ruinele romantice ale castelului Urquhart, distrus in 1692, cand a fost dinamitat pentru a se evita ocuparea lui de catre iacobititi. Castelul Urquhart si-a pastrat maretia desi din el au mai ramas doar ruinele… La momentul in care a fost construit era cel mai mare castel din Scotia. Ce se poate face acum acolo? Se viziteaza ruinele castelului, intr-o ceainarie se poate urmari o prezentare audio – video si dintr-un magazin de suveniruri se pot cumpara diferite obiecte hand made. De pe o zona amenajata se obtine o excelenta panorama a lacului Loch Ness.

Sfat: Pentru Scotia, peisajul din jurul lacului este destul de monoton de aceea legenda vie despre existenta celebrei bestii este o mana cereasca pentru responsabilii cu turismul din aceasta regiune. Va recomandam o vizita la Centrul Oficial de Expozitii dedicat Monstrului din Loch Ness, aflat intr-un orasel invecinat, Drumnadrochit. Veti afla argumente pro si contra existentei monstrului Nessie, din punct de vedere stiintific.

Cel mai apropiat port: Invergordon

SkaraBrae

 6) Insulele Orkney:

Vestigiile preistorice dau o infatisare aparte peisajului Insulelor Orkney. Cercurile megalitice, inscriptiile runice si monumentele funerare pot fi intalnite aici la fel de des ca edificiile moderne. Elementul caracteristic il reprezinta urmele culturilor preistorice: tumulul Maes Howe, Brough of Birsay si satul neolitic Skara Brae, locuit din perioada 3100-2500 i.Hr. si parasit ,subit, la un anumit moment ,probabil din cauza unui cataclism natural. Intre Loch of Harray si Loch of Steness se gasesc  numeroase resturi ale unor cercuri megalitice, precum Ring of Brodgar, ceea ce ar putea constitui o dovada a existentei unui important centru politic si cultural  in aceasta zona, in secolul al III-lea i.Hr. Cele mai ciudate vestigii sunt casele subterane numite earth houses din Rennibister si Grain. Sunt incaperi sapate in pamant, sustinute de piloni. Dateaza din mileniul I i.Hr, iar destinatia lor nu este cunoscuta nici in ziua de  azi.

Sfat: Daca nu aveti prea mult timp la dispozitie, va recomandam sa scurtati vizita la alte situri, pentru a va putea bucura de o sedere mai lunga la Skara Brae. Experienta va fi mai interesanta, iar pozele mai reusite (mai ales daca va indepartati putin de grupul din care faceti parte).

Cel mai apropiat port: Kirkwall

Irlanda

hyperliteratura-Biblioteca-Colegiului-Trinity-Irlanda-2

 7) Colegiul Trinity si Book of Kells: Trinity College (Colegiul Trinity) este, probabil, cel mai bun loc de unde sa va incepeti turul orasului Dublin. Acesta este situat in inima capitalei, plin de istorie incredibila, si este cea mai veche universitate din Irlanda, fiind fondata in anul 1592 de catre regina Elisabeta I. Campusul Trinity College ocupa 47 de acri de teren cu scuaruri pietruite, peluze verzi ingrijite si cladiri istorice si este renumit in intreaga lume pentru colectia sa de comori. Acestea includ, in expozitie permanenta, manuscrisul iluminat din secolul al 9-lea, ‘Cartea din Kells’, ‘Cartea din Durrow’, ‘Cartea din Armagh’ si o harpa irlandeza veche. Artefactele nepretuite sunt expuse in Trezorerie si in remarcabila Sala Lunga din secolul al 18-lea (biblioteca universitatii), care adaposteste peste 200.000 dintre cele mai vechi carti ale colegiului si gazduieste expozitii literare regulate.

The Book of Kells (Cartea din Kells) este vedeta manuscriselor medievale. Este una din multele Evanghelii manuscrise realizate incepand cu sfarsitul secolului al VI-lea pana la inceputul secolului al IX-lea in manastirile din Scoția, nordul Angliei și Irlanda. Exista indicii istorice (in “Analele Ulsterului”) ca, in cursul unei invazii vikinge, cartea a fost furata şi regasita mai tarziu sub un petec de gazon, jefuita numai de coperta bogat ornamentata. Ea a ramas pana la finele Evului Mediu in proprietatea parohiei din Kells (dupa ce abatia a fost desfiintata) si a fost luata de acolo pentru a fi protejata de trupele lui Oliver Cromwell in cursul razboiului civil, atunci cand acesta a invadat Irlanda.

Sfat: peste 500000 de oameni vin in fiecare an sa vada Book of Kells, s-ar putea ca locul sa fie aglomerat. Daca nu sunteti intr-o excursie organizata, puteti sa rezervati biletele de intrare online, pentru evita cozile la casa de bilete.

Cel mai apropiat port: Dublin

9362d7389a014a7712448f2800d56a60

8) Castelul Blarney si Piatra Elocventei (Blarney Stone): Dintre toate castelele irlandeze, castelul Blarney este cel mai vizitat de turisti pe tot parcursul anului. Castelul dateaza dinainte de anul 1200, cand era doar o mica fortificatie din lemn. Cu timpul, structura a fost inlocuita cu una mai solida, din piatra. Pe la mijlocul secolului al XV-lea, clanul MacCarthy a transformat castelul intr-un mic oras fortificat. Pe vremea aceea, era cel mai intarit castel din regiune. Multe dintre zidurile lui de piatra erau groase de 5,5 m. Conducatorul clanului, Cormac MacCarthy (1411–1494), a vrut sa lase o amintire de nesters despre propria persoana. Prin urmare, a ales o piatra mare de calcar si a ordonat sa se graveze pe ea in latina: „Cormac MacCarthy Cel Puternic a pus sa fiu facut in AD 1446“. Cioplitorii au asezat piatra sus in zidul turnului mare al Castelului Blarney. La inceput a fost o simpla placa memoriala. Abia dupa un secol a ajuns sa fie asociata cu vorbirea elocventa. Legenda spune ca un barbat statea in fata reginei Elisabeta I a Angliei. Tremura tot pentru ca tocmai  adusese o veste rea din partea conducatorului unui clan irlandez si acum se astepta ca regina sa-şi verse mania. Dar pe neasteptate, regina a izbucnit in ras si a exclamat: „Asta-i tipic pentru Blarney! Nu vorbeste niciodata serios!“ Brusc, incordarea s-a risipit.

Regina, care a domnit intre 1558 şi 1603, nu s-a asteptat probabil ca replica ei sa dea nastere unui obicei unic in Irlanda: sarutatul Pietrei Blarney. In fiecare an, mii de turisti vin in oraselul Blarney, aflat la caţiva kilometri nord de orasul Cork, pentru a urma un ritual ciudat. Se spune ca acela care sarută piatra primeste darul vorbirii elocvente.

Sfat: Castelul este inconjurat de gradini, inclusiv de o gradina irlandeza, o gradina de ferigi si o gradina mlastinoasa. Dar cea mai neobisnuita dintre toate este Poison Garden (Gradina Otravita), unde cresc plante otravitoare din toata lumea. Nu este o exagerare ca aerul din Poison Garden este atat de toxic incat te-ar putea ucide. Mai multe persoane și-au pierdut cunoștinta după ce au inhalat substantele emanate de plantele de acolo, intre care Cannabis, Coca, Laburnum și Trompeta Ingerilor. Placutele inscriptionate descriu istoria si intrebuintarile acestor plante.

Cel mai aropiat port: Cork (Cobh)

Irlanda de Nord

giants_causeway_1920x1200

9) The Giant’s Causeway – Podul de piatra al uriasilor celtici: Formatiunile de piatra au inceput sa ia nastere acum 60 de milioane de ani, cu ajutorul activitatii vulcanice. In timp, eruptiile de lava au format aproape 40000 de coloane de bazalt, majoritatea avand sase laturi. S-a creat astfel un efect de fagure. Eroziunea si retragerea apelor le-au scos la iveala acum 15 mii de ani. Legenda spune ca aceste coloane fac parte dintr-o carare imensa, formata in timpul luptei dintre un gigant irlandez si unul scotian (exista o formatiune similara, pe insula scotiana Scaffa). Vizitati Grand Causeway, si pasiti de pe o coloana pe alta. Nu ratati ocazia de a face o poza asezati pe Wishing Chair (Scaunul Dorintelor).

Facilitatile moderne construite in anul 2007 ofera turistilor toate informatiile necesare. In acelasi an, a fost inaugurat Causeway Center, care include birouri de informatii turistice, un serviciu de cazare, un centru de prezentare de materiale audio-video, un magazin de suveniruri si chiar o casa de schimb valutar.

Sfat: Vremea poate fi schimbatoare, imbracati-va corespunzator si luati cu dumneavoastra o umbrela. Puteti sa va bucurati de o ceasca de cafea la centrul pentru vizitatori.

Cele mai apropiate porturi: Portrush si Belfast

Belfast-2014-435_web-lrg

10) Belfast – Zidurile Pacii: Ani la rand, Belfast a fost camp de batalie intre protestanti si catolici. Liniile Pacii sau Zidurile Pacii sunt o serie de bariere, menite sa reduca la minimum violenta dintre cele doua tabere. Primele bariere au fost construite in 1969, in urma izbucnirii revoltelor de atunci. Sunt facute din fier, caramida si otel, iar cele mai importante ziduri sunt cele ce despart zona nationalista Falls Road de zona unionista Shankill road, zona catolica Short Strand si zonele protestante Cluan. Barierele sunt acoperite, astazi, cu graffiti ce tranfmit mesaje de pace, venite din toata lumea.

Sfat: Un mod de a vizita orasul Belfast este sa te cateri pe un autobuz turistic supraetajat, din acela cum vezi la Londra, la Paris si, mai nou, si la Bucuresti. Dar, probabil, cel mai interesant mod este sa iei un “Black Taxi Tours”…Soferul poate sa personalizeze ruta, in functie de interesele turistilor.

Cel mai apropiat port: Belfast



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.