12 SFATURI DESPRE CUM SA VA FACETI BAGAJELE PENTRU O CROAZIERA IN JURUL LUMII

hh

    Pregatirea bagajelor  pentru o croaziera in jurul lumii are un lucru in comun cu orice alta croaziera: companiile aeriene permit unul, maxim doua bagaje de cala (uneori va trebui sa platiti pentru ambele sau doar unul dintre ele va fi gratuit) si veti fi taxat fara mila pentru kilogramele in exces.

Altfel, calatoriile de lunga durata prezinta atatea provocari, incat chiar si “profesionistii impachetatului” vor avea nevoie de sfaturi. Cea mai mare provocare este evitarea costurilor aditionale, avand grija totodata sa puneti in bagaj toate lucrurile de care aveti nevoie pentru cele cateva saptamani petrecute departe de casa.

In “epoca de aur” a croazierelor, facutul bagajelor era simplu: trebuia doar sa umpleti cea mai mare valiza pe care o gaseati, cu toate lucrurile de care ati fi putut avea nevoie, si sa porniti la drum. Un astfel de cufar, insa, in vremurile moderne, ar aduce cu sine costuri suplimentare pentru dimensiunea mare si greutatea excesiva. Va recomandam sa alegeti valize usoare si compacte si sa folositi spatiul intr-un mod cat mai eficient. Cu putina ingeniozitate si dupa cateva incercari, veti deveni maestri in pregatirea bagajelor pentru un voiaj mai lung. Va impartasim mai departe cateva trucuri, testate chiar de noi.

rfggfh

1) Incepeti cu valiza

Un bagaj facut in mod eficient incepe cu valiza. Cautati una care este suficient de incapatoare pentru imbracamintea si incaltamintea necesare celor cateva saptamani de vacanta. Atentie insa la limitele impuse de companiile aeriene! Puteti alege o valiza usoara, cu structura de aluminiu sau fibra. Cautati, de asemenea, un troler cu patru roti, pentru a-l putea manevra cu usurinta in orice directie. Optati pentru culori usor de identificat pe caruselul din aeroport. Modelele cu mai multe compartimente va vor ajuta sa organizati bagajul mai eficient.

bfdfndf

2)      Impachetati inteligent

Primul pas este sa priviti cu atentie valiza goala, deschisa. Daca veti merge direct la portul de imbarcare, nu trebuie sa va ganditi prea mult la cum asezati lucrurile in valiza. Daca, insa, veti avea una sau mai multe nopti de cazare inainte de ziua imbarcarii, ar fi bine ca hainele pe care planuiti sa le purtati in  zilele petrecute la hotel, sa le lasati la indemana. Astfel, nu veti fi nevoiti sa rascoliti toata valiza pentru a gasi ceea ce va trebuie. Asezand lucrurile intr-un mod bine organizat, de la inceput, si folosind in mod inteligent spatiul de care dispuneti, veti gasi loc pentru toate lucrurile pe care vreti sa le luati si va veti asigura ca nu ramane nimic uitat acasa sau la hotel.

dsbsdb

3)      Cum prevenim sifonarea?

Hainele care se pot sifona le puteti lasa in husele de plastic in care le-ati primit de la curatatorie. Aceste folii de plastic nu ocupa loc mult si le puteti arunca la intoarcere, facand astfel loc pentru cateva suveniruri. Puteti sa rulati hainele astfel protejate, si le puteti aseza peste un rand de articole mai mici pentru a le fixa mai bine.

bfbfdn

4)      Optati pentru tinute “Casual”

Pe majoritatea navelor de croaziere, “Country club casual” este un cod vestimentar potrivit atat in timpul zilei, cat si seara. Asta inseamna ca puteti pune in bagaj haine de zi, stilate, in locul tricourilor cu maneci scurte si al jeans-ilor taiati. Pentru seara puteti alege o tinuta “business-casual” – fusta sau pantalon lung, cu un pulover sau bluza comoda, si o camasa, cu sau fara sacou, pentru domni. Doamnele pot opta si pentru o rochie eleganta, dar nu foarte pretentioasa. Pentru serile formale, recomandam doamnelor sa puna in bagaj pantofi care se pot purta atat ziua, cat si seara. Multe dintre navele de croaziere ofera costume toxedo pentru a fi inchiriate turistilor. In croazierele mai lungi nu va va judeca nimeni daca purtati aceeasi tinuta de mai multe ori.

fdbfdb

5)      Imbracaminte “in straturi”

In timpul unei croaziere lungi, zonele climatice se pot schimba de mai multe ori, cee ce poate deveni o provocare. O calatorie de la Singapore la Hong Kong poate incepe cu aer fiebinte si umed si se poate sfarsi cu racoare, chiar frig. Imbracamintea “in straturi”, de preferat din bumbac, poate fi o solutie la schimbarile de temperatura. Imbracamintea din bumbac este mai putin voluminoasa decat cea din lana sau mohair, dar la fel de calduroasa, daca imbracati mai multe straturi. Va fi suficient sa luati in bagaj un singur pulover mai gros. In locul unui impermeabil, puteti alege o umbrela mica. Incercati, de cate ori se poate, sa alegeti confortul, mai ales cand vine vorba despre incaltaminte.

fbdfbdf

6)      Potriviti si asortati!

Alegand o singura paleta de culori (poate fi o baza in alb-negru, pantaloni si bluze, cu un pulover de alta culoare), veti avea la indemana mai multe articole vestimentare pe care le puteti combina in mai multe feluri. Aceasta strategie va ofera mai mult spatiu in geamantan si va ajuta sa limitati numarul de perechi de incaltaminte pe care il veti lua in calatorie. Puteti de asemenea sa alegeti tinute cat mai versatile, pe care sa le purtati seara, la cina, impreuna cu cateva accesorii de efect, dar care sa se poata purta la fel de bine si in timpul zilei. Astfel nu veti fi nevoiti sa impachetati doua tinute pentru fiecare zi.

fbdfnbfdnd

7)      Unele lucruri TREBUIESC lasate acasa!

Cand plecati in concediu, este foarte tentant sa puneti in bagaj toate lucrurile pe care, in mod normal, le purtati foarte rar, dar va trebui sa rezistati tentatiei, daca plecati intr-o croaziera in jurul lumii. Nu vreti sa ocupati spatiul, si asa limitat, din valiza, cu un costum sau o jacheta pe care le veti imbraca o singura data. Folosirea cat mai eficienta a spatiului este regula de aur cand impachetam pentru un voiaj de lunga durata. Incercati sa luati doar strictul necesar, nu veti avea loc pentru “indulgente”, mai ales daca planuiti sa faceti cumparaturi in porturile vizitate.  

fbdfndn

8)      Lasati putin loc liber

Ca tot veni vorba despre cumparaturi….lasati putin (sau mai mult!) loc liber in bagaj, ca sa puteti achizitiona suveniruri din unul sau mai multe porturi. Imbracamintea poate fi un suvenir extraordinar, puteti sa va imbogatiti garderoba cu piese deosebite, cumparate in timpul calatoriilor. Daca va aflati in situatia de a nu avea loc suficient in bagaje pentru toate cumparaturile, mai adaugati un suvenir la colectie: o noua valiza!

fdfhd

9)      Tineti cont de porturile vizitate!

Cand impachetati, nu va concentrati doar pe ce veti purta la bordul navei. Este important sa aveti imbracaminte adecvata fiecarui loc vizitat. Este posibil sa vizitati moschei, caz in care trebuie sa purtati maneci lungi si pantaloni sau fuste pana la glezne, iar doamnele vor trebui sa-si acopere capul. Recomandam sa aveti  o esarfa simpla, pentru doamne, sau o sapca, pentru domni. Puteti sa calariti magari sau camile, iar pentru aceasta activitate aveti nevoie de imbaracaminte si incaltaminte cat mai comode.  

fdgdfg

10)      Faceti cunostinta cu…. masina de spalat

Majoritatea liniilor de croaziere ofera, pe langa serviciile de spalatorie si curatatorie contra cost, acces la masini de spalat si uscatoare in regim de “autoservire”. Desi poate fi enervant sa faceti asta in vacanta, poate fi si un mod amuzant de a petrece timpul si de a va face noi prieteni.

fssfsf

11)      Evitati sa carati carti voluminoase

Bibliotecile liniilor de croaziere nu ofera o varietate prea mare de carti (desi liniile Cunard si Oceania au o selectie impresionanta de titluri). S-ar putea sa fiti tentati sa puneti in bagaje ghiduri de calatorie sau carti de beletristica, pentru a le citi in zilelele petrcute pe mare. Luati in considerare o carte electronica, ocupa foarte putin loc si veti putea selecta toata lectura care va intereseaza.

fdsgdsg

12)      Nu uitati de bagajul de mana!

Intr-o calatorie de lunga durata este posibil sa petreceti mai mult timp in aeroport, sau asteptand la controlul de frontiera. Nu vreti sa va luptati cu o gramada de catrafuse! Asigurati-va ca bagajul de mana este usor de manevrat, pentru ca va va insoti tot timpul. Fie ca preferati o geanta de umar, ruxac sau troller, gasiti o varianta care sa va ofere cat mai mult spatiu, in limitele impuse de companiile aeriene.

Un ultim sfat: rezistati tentatiei de a da iama in magazinele duty-free din aeroport, aveti destule lucruri de carat!



Scrie un comentariu

Am citit si sunt de acord cu Politica de confidentialitate si Termenii si conditiile site-ului.